Amersfoort gaat last krijgen van slap optreden tegen overlast

,,De gemeente Amersfoort heeft geen antwoord op de problemen die horen bij een groeistad met meer dan 150.000 inwoners.  Door het slappe beleid nemen drugshandel en andere vormen van straatcriminaliteit zienderogen toe.”

Die stellige conclusie trekt PvdA-raadslid Youssef El Messaoudi na een periode waarin hij als volksvertegenwoordiger op een waaier aan misstanden stuitte  in de gemengde wijken van de stad. Het roer moet om, vindt hij, en de burgemeester dient steviger in te grijpen.

Directe aanleiding voor het appel van El Messaoudi is volgens hem de terugkeer van drugsdealers bij het Neptunusplein in Kruiskamp.

Het hart van de wijk holt achteruit, zegt hij over de buurt waar hij opgroeide. ,,Ik kom er nog dagelijks en ik zie het veranderen. Het wemelt ’s avonds van de dealers bij de twee parkeerplaatsen. Ze doen nauwelijks moeite om te verbergen waar ze mee bezig zijn. Angst om betrapt te worden, is er kennelijk niet.”

De PvdA’er herinnert zich de tijd dat de in 2003 gesloopte flats  aan de Willem Barentzstraat vanwege drugscriminaliteit golden als een
no-goarea. ,,Er is sindsdien ontzettend hard gewerkt om Kruiskamp uit het slop te trekken. Dat is gelukt,  maar het houdt geen stand als de gemeente de teugels laat vieren. We geven het gewonnen terrein prijs aan kwaadwillenden. Als man van de straat zie ik het gebeuren.”

Meer wijken
Kruiskamp is niet de enige wijk die afglijdt, waarschuwt El Messaoudi. Ook in Rustenbrug, bij de Horstenflats achteraan in Liendert en rond buurtgebouw Het Klokhuis in Randenbroek wordt de sfeer op straat volgens hem grimmiger en steeds meer bepaald door zich crimineel gedragende  jongeren.

De methode  waarmee de gemeente Amersfoort probleemjongeren collectief en individueel in kaart brengt en volgt, schiet volgens de PvdA’er tekort. El  Messaoudi mist het doorpakken bij de ergste raddraaiers. De vier jongens die met oud en nieuw in de Meridiaan het vuurtje opstookten tegen hulpverleners hadden van straat gehaald kunnen worden, denkt hij.

,,Ze waren  in beeld sinds de onlusten tijdens de vorige jaarwisseling en namen deel aan de kermisrellen op het Eemplein. Waarom is er niet ingegrepen? Het is te slap allemaal. Deze stad heeft een burgemeester nodig die doorpakt en dat doet Bolsius  veel te weinig.”

Lees het volledige artikel hier.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrEmail this to someone

Tags: , ,

Comments are closed.